Home arrow WereldInBed arrow Hotels Oezbekistan
Hotels Oezbekistan
Bukhara
Nasriddin Navruz B&B
Babahanova 37, Bukhara
maandag 29 september tot vrijdag 3 oktober 2008
USD 20 per nacht

We kiezen een van de budget opties uit Lonely Planet. Het kleinschalige guesthouse met binnenplaats en een vriendelijke Oezbeekse familie heeft een ruime kamer voor ons. Naast het tweepersoonsbed, dat redelijk van kwaliteit is, is er ruimte voor een lekkere bank, een fauteuil en een tafeltje. De airco gebruiken we nauwelijks, het begint al wat frisser te worden. De badkamer is ruim, weliswaar niet in nieuwstaat, maar de douche is warm en krachtig genoeg. Het grootste pluspunt ontdekken we pas na een dag, satelliet tv met een keuze uit zo’n 600 kanalen. BBC World en CNN stemt ons al positief, maar wanneer we BVN (beste van Vlaanderen en Nederland) ontdekken boeken we nog een dagje bij.
WereldOpReis rate: 7


Samarkand
Bahodir B&B
Mulokandov 132, Samarkand
vrijdag 3 tot maandag 5 oktober 2008
USD 18 per nacht, inclusief ontbijt

De omschrijving in Lonely Planet is geen aanbeveling te noemen, toch besluiten we zelf eens een kijkje te nemen. De binnenplaats ziet er gezellig uit en zit vol met backpackers. Onze kamer is zo te zien nieuw aangebouwd, dit betekent dat het niet al te smerig kan zijn. De badkamer is bijzonder te noemen. Het ziet er uit als een tijdelijke voorziening, de douche wordt afgeschermd met bouwplastic. De twee eenpersoonsbedden zien er gevaarlijker uit dan dat ze zijn en er zijn genoeg dekens om ons tijdens de koude nachten warm te houden. Thee en watermeloen worden de hele dag (gratis) geserveerd. Het ontbijt bestaat uit (oud) brood, yoghurt, kaas, worst en koffie/thee. Het vult. Hetzelfde geldt voor het diner. Voor 2 USD per persoon kun je hier eten. Wij zien veel aardappels voorbij komen met af en toe een vleugje vlees, (oud) brood en tomaten. We schaffen een pot mayonaise aan wat het culinaire niveau van het diner met 50% verhoogt. Grootste pluspunt van dit guesthouse zijn de gasten. We onmoeten er verschillende interessante mensen en als snel komen de verhalen los, vaak tot diep in de nacht.
WereldOpReis rate: 6+


Tashkent
Gulnara Guesthouse
Usmon Khojaev 40, Tashkent
maandag 5 tot woensdag 7 oktober 2008
USD 35 per nacht, inclusief ontbijt

In Samarkand nemen we de snelle trein naar Tashkent, de rit duurt slechts 3½ uur. Wanneer we rond 21:00 uur in het guesthouse aankomen worden we, ondanks onze reservering, niet al te vriendelijk ontvangen. De vraag of we een discount kunnen krijgen, omdat we waarschijnlijk een tijdje hier zullen blijven, levert ons het antwoord op dat we slechts een dag, hooguit twee kunnen blijven. We protesteren en herinneren de man aan onze reservering van zo’n 5 dagen. Weinig reactie. We zien wel. Eerst maar eens installeren. De kamer stelt weinig voor, maar is schoon. De twee eenpersoonsbedden hebben zachte matrassen, maar zijn verre van comfortabel. De badkamer is redelijk groot en het water is warm. De avond van aankomst kunnen we niets meer eten in het guesthouse. We gaan op pad, buiten is het donker en na een half uur shoppen komen we niet verder dan broodjes, kaas en yoghurt. Ons geïmproviseerde diner nuttigen we in de binnentuin waar wat backpackers rondhangen die we eerder in Samarkand ontmoetten. Het grote verschil met Samarkand is het gebrek aan sfeer, het doet allemaal wat kil aan. Het ontbijt is het beste dat we sinds weken gegeten hebben. (Oud) brood, gebakken ei, yoghurt, kaas en koffie. ‘s Avonds eten we voor 5 USD per persoon. Het is een uitgebreid maal, echter de prijs- kwaliteitverhouding is een probleem hier. Dit merken we vooral wanneer we na twee dagen onze kamer uitgegooid worden (hotel full, tourgroup is coming, roept de onvriendelijke eigenaar) en de eindafrekening gepresenteerd krijgen. De pick-up vanaf het treinstation kost maar liefst 10.000 SUM (5 keer de normale prijs) en een biertje gaat van de hand voor 2.000 SUM. Ons zie je hier niet meer terug en we zijn er niet echt rauwig om dat we eruit gegooid zijn.
WereldOpReis rate: 6


Tashkent
Orzu Hotel
Ivleva 14, Tashkent
woensdag 7 tot zondag 12 oktober 2008
USD 50 per nacht, inclusief ontbijt

De hotels in Tashkent zijn dun gezaaid. Van de genoemde budget hotels in Lonely Planet hebben we inmiddels zoveel slechte verhalen van ontmoette reizigers gehoord dat we onze toevlucht zoeken tot de midrange categorie. Het Orzu hotel is nauwelijks midrange te noemen. Onze kamer doet triest aan. De twee eenpersoonsbedden zijn redelijk. De aanwezige zeepjes, shampoo en een föhn in de badkamer doen alsof ze tot een midrange hotel behoren. Douche en wc zijn reeds in verval, het warme water is stabiel. Het ontbijt is voor Oezbeekse begrippen uitgebreid. Een buffet met de gangbare zaken en we worden echt verrast door de aanwezigheid van een broodrooster. Geroosterd brood hebben we al heel lang niet meer gegeten. De prijs die we hier betalen is veel te hoog voor de geboden kwaliteit. Maar dan wordt wel iedere dag je kamer schoongemaakt.
WereldOpReis rate: 610 USD = € 6,80
 
< Vorige   Volgende >